loading

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών και Γονέων

Διαβάστε τις πιο συχνές ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις τους. Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας.

Για να είμαι υποψήφιος για τις στρατιωτικές σχολές τι πρέπει να κάνω;

Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλετε οπωσδήποτε αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα. Επίσης, πέρα από τη σχετική υποβολή αίτησης στις στρατιωτικές σχολές θα πρέπει ακολούθως να κριθείτε και ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Πως γίνεται η αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των τετραμήνων;

Για την αξιολόγηση του μαθητή ανά τετράμηνο, συνεκτιμώνται: Η συμμετοχή του στη διδακτική μαθησιακή διδασκαλία ή σε συναφείς σχολικές δραστηριότητες. Η επίδοση του στη προφορική εξέταση, η προσπάθεια που καταβάλλει ο μαθητής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μαθήματος , το ενδιαφέρον του και η συμμετοχή του, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί, η ακρίβεια στο λόγο και η ικανότητα να χρησιμοποιεί τη κατάλληλη ορολογία, η κριτική αντιμετώπιση και σκέψη, η ενασχόληση του με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πρωτότυπη σκέψη και δημιουργικές ιδέες. Ο βαθμός του στις γραπτές δοκιμασίες.

Πότε παραπέμπτεται ένας μαθητής του Γενικού Λυκείου στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου;

Αν οι μαθητές όλων των τάξεων του Γενικού Λυκείου δεν επιτύχουν τον προβλεπόμενο γενικό μέσο όρο 9,5, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων στα μαθήματα, στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και αν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου οι μαθητές δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο προαγωγής ή απόλυσης επαναλαμβάνουν τη φοίτησή τους.

Δήλωσα συμμετοχή σε 5ο μάθημα αλλά τελικά δεν προσήλθα για εξέταση .Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.

Πότε ένα γραπτό πάει σε αναβαθμολόγηση;

Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α ́ και β ́ βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0−100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Β.Κ. οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή). Ο τρίτος βαθμολογητής (αναβαθμολογητής), ο οποίος επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Λυκείου ή καθηγητής με βαθμό τουλάχιστον Δ ́ της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα, κατά προτίμηση για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία, διορθώνει το γραπτό δοκίμιο με μαύρο στυλό με την ίδια διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 της παρούσης και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαίσιο του γραπτού δοκιμίου το βαθμό αναβαθμολόγησης. Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).